Nederland produceert maand April recordhoeveelheid stroom uit zonnepanelen

Nederland heeft in de maand april een recordhoeveelheid zonnestroom geproduceerd. Dat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl. Er zijn in april 8 dagrecords én een maandrecord geregistreerd.

De combinatie van meer zonnepanelen en meer zonuren zorgde er volgens Energieopwek.nl voor dat in april 8 keer de dagproductie met zon hoger uitkwam dan ooit daarvoor. Op 21 april, toen het ook nog stevig waaide, leverden de zonnepanelen en windmolens genoeg stroom op om 42.000 huishoudens 1 jaar lang van elektriciteit te voorzien. Ook dit was een nieuw record in de productie van duurzame stroom.

100 zonuren meer
Volgens gegevens van het KNMI telde april bijna 100 zonuren meer dan normaal. Namelijk 272 tegen 174 normaal. De zonnepanelen produceerden hierdoor in Nederland 70 procent meer elektriciteit dan in april vorig jaar.

De helft van die groei komt voort uit het feit dat er meer zonnepanelen opgesteld staan in Nederland, de andere helft uit meer zonuren.

Zonne-energie aan kop
Een aantal dagen stevige wind leverde ook uit die bronnen een grote bijdrage. Dit zorgde op 21 april voor een nieuw record. De totale productie van hernieuwbare energie kwam 9 procent hoger uit dan april vorig jaar.

Het aandeel duurzame stroom kwam in april uit op 29,5 procent. Dat is meer dan de 21,5 procent in de vergelijkbare maand vorig jaar. In april nam zonnestroom daarbij het grootste deel van de duurzame-energieproductie voor zijn rekening. Het aandeel biomassa is iets lager in vergelijking met de maand. Dit komt volgens Energieopwek.nl waarschijnlijk omdat kolencentrales, waar de bijstook plaatsvindt, op een lager pitje draaien wegens concurrentie van goedkope gascentrales en een groot aanbod duurzame stroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *